woensdag 11 mei 2011

Waarom heet dat zo?

Misschien ben ik wat vreemd dat ik daadwerkelijk nadenk over zinloze dingen, maar ik kan nu eenmaal mijn gedachten niet stil zetten.
Mijn dochter had het over haar bikini.
Raar woord... bikini.
Waarom heet dat zo?
Waarom noemen ze een zwembroekje met een topje een bikini? De zwembroek van een man heet toch ook geen monokini of van mijn part simpelweg kini?

En nu ik het toch over de zwembroek heb... waarom een zwembroek? Ja je kan er in gaan zwemmen, maar volgens mij draagt men de zwembroek toch meer om mee in de zon te liggen dan om in te zwemmen. Je gaat immers geen hele dag onafgebroken zwemmen, maar je trekt hem niet uit zodra je het water uit komt, dus zou zonbroek beter zijn.

Ja okay, zowel de bikini als de zwembroek vallen allemaal onder de naam badkleding.
Wat op zich ook weer vreemd is want ik weet niet wat u in bad draagt, maar ik ga naakt in bad hoor!
En dan heb je het badpak natuurlijk ook nog. Hoera! Een heel pak aan in bad.
En ja ik ben me er van bewust dat een zwembad ook een bad is. En daar worden we wel geacht om met (zwem)badkleding in te gaan. Maar geloof me, niemand zal je op het strand tegenhouden als je de zee in wil duiken met (zwem)badkleding aan.
"Ho ho, waar is uw zeekleding? Zo kunt u het water niet in natuurlijk."

En dan heb je nog mensen die in een meer gaan zwemmen. Meerkleding krijg je dan.
Tenzij je daar hetzelfde mag dragen als in zee, dan kunnen we het beter zeemeerkleding noemen, maar dat wekt associaties op met zeemeerminkleding wat dan weer alleen gebruikt mag worden door mannen die traditioneel minder kleding dragen bij het zwemmen dan vrouwen. Dus zeemeerkleding min het topje maakt dan zeemeerminkleding.
Maar mannen willen geen zeemeerminkleding dragen omdat dit te vrouwelijk klinkt dus moet het weer veranderd worden in zeemeermankleding, anders verkoopt het niet en... nou ja... begrijpt u mijn verwarring?

4 opmerkingen:

  1. Maar het verhaal van de naamgeving van de bikini is net zo grappig!
    http://weblogs.nrc.nl/woordhoek/2007/04/12/gouden-bikini/

    Ik citeer "Waarschijnlijker is echter Réard voor bikini koos omdat hij er – terecht – van uitging dat het [tweedelige] badpakje zou inslaan als een bom."

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vreemd dat het zover gekomen is, dat wereldwijd, badkledij als norm aanzien wordt. Je wassen doe je naakt. Ook om te zonnen en te zwemmen biedt bad/zwem/meer/zon-kledij geen toegevoegde waarde. Het dient enkel omdat anderen je niet bloot zouden kunnen zien. Daarvoor wordt bvb. zelfs voor duizenden euro tussenschotten geplaatst (kleedhokjes) in zwembaden. Ja, we hebben er heel wat voor over.
    Eén voordeel: indien het al heel mijn leven echt gewoon was om bloot te zwemmen, zonnen,..., ik zou het wellicht gewoon normaal vinden, en misschien niet echt leuk, zoals nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. http://www.naaktzwemmen.be

    BeantwoordenVerwijderen